sunnuntai 27. tammikuuta 2019

Ikigai, merkityksellinen elämä ja 8 miljoonaa jumalaa

Mitä enemmän luen japanilaisesta kulttuurista, sitä varmemmaksi tulen siitä, että olen jossain edellisessä elämässäni asunut siellä. Tai ainakin jonkinlainen sielunyhteys minulla on tuohon kaukaiseen maahan, jossa toivottavasti joskus tulen vierailemaan.
Viime syksynä voitin yhdestä arvonnasta tokiolaisen aivotutkija ja tietokirjailija Ken Mogin kirjoittaman Löydä oma ikigai nimisen kirjan. Tämä kirja tuotti ja tuottaa minulle iloa, joten se todellakin saa jäädä kirjahyllyyn. Viime postauksessa vinkkasin Marie Kondon Kodit kuntoon -ohjelmasta, ja siinä yhdessä jaksossa kirjoja "heräteltiin eloon" taputtelemalla niitä hellästi ennen järjestelyä. Kondo myös tervehti koteja ennen urakkaan ryhtymistä. Tämä saattoi herättää perheissä ja katsojissa pientä hilpeyttä, eiväthän kirjat saati kodit itsessään ole eläviä. Kulttuurit ovat kuitenkin erilaisia, ja Japanissa shintolaisuudella on yhä vahva asema. Siinä puhutaan jopa kahdeksasta miljoonasta jumalasta; hengen/jumaluuden (eli kamin) ajatellaan asustavan myös ihmisten tekemissä esineissä. Ja siksi esineitä kunnioitetaan, ja konmari-metodissa myös pois laitettavia tavaroita kiitetään palveluksesta.
Muutama vuosi sitten luettuani Kondon ensimmäisen kirjan juuri tuo ajattelutapa tuntui minusta todella virkistävältä tässä kulutuskeskeisessä yhteiskunnassa. Jos minulla on jokin esine, tulee minun myös pitää siitä hyvää huolta. Jos ostan uutta, mietin, jaksanko huolehtia vielä tästäkin esineestä, ja ennen kaikkea, tuottaako se minulle iloa. Eräs tuttu luonnehti ohjelmaa typeräksi ja liikaa tunteilua sisältäväksi, mutta niinhän se on, että kaikki ei sovi kaikille. Mutta sanottakoon vielä, että ohjelma on aika pintaraapaisu, eikä siitä välttämättä saa kovin kokonaisvaltaista kuvaa konmarista. Jos ihmiset kunnioittaisivat ja huolehtisivat jo omistamistaan esineistä, tarve (yli)kuluttaa vähenisi varmasti huomattavasti.
Hupsista, eksyinpä pitkäksi aikaa vähän sivuraiteille! Tarkoitushan oli kirjoittaa enemmänkin tästä ikigaista, joka tarkoittaa lyhyesti sanottuna syytä elää, kokemusta merkityksellisestä elämästä. 
Ikigai löytyy pienten asioiden maailmasta. Aamun ilma, kahvikupillinen, auringonsäde, mustekalan lihan hierominen ja Amerikan presidentin kehut ovat samalla viivalla. Vain ne, jotka tunnistavat koko tämän kirjon runsauden, voivat todella arvostaa ja nauttia siitä.
Ken Mogi
Yksi tärkeä asia, joka ikigaista tulee tietää ja muistaa on se, että sinulla voi olla ikigai ilman, että siitä seuraa konkreettista hyötyä tai saavutuksia. Voit löytää oman ikigaisi asiasta, jossa kukaan muu ei näe arvoa. Jossain vaiheessa oman intohimon seuraaminen voi toki alkaa kantaa myös ulkoista hedelmää, mutta se ei ole oleellista. Mitä tekisit ja teet silloinkin, vaikket hyötyisi siitä mitenkään? Tätä kysymystä pohtiessa alkaa lähestyä omaa ikigaitaan.
Ikigain sanotaan olevan syy nousta aamulla sängystä. Kun olo on motivoitunut, uuden päivän ottaa innolla vastaan. Kannattaa kuitenkin varoa "keskittymisharhaa". Se on ilmiö, jossa ihminen ajattelee tiettyjen asioiden olevan edellytyksiä onnellisuudelle, vaikka se ei oikeasti ole totta. Elin itse pitkään keskittymisharhassa, jonka aikana uskoin, että voisin olla oikeasti onnellinen vain, jos olen hyödyksi yhteiskunnalle (toisin sanoen en olisi työtön). Ei liene tarpeellista sanoa, että olo oli onneton. En silloin ollut kuullutkaan ikigain käsitteestä, mutta oma ikigain lähteeni valokuvaus alkoi vahvistua. Nousin ylös sängystä, sillä halusin tietää, mitä luonnonihmeitä voisin tänään muistikortille tallentaa. Heräsin myös vajaat puoli vuotta aikaisin, jotta ehtisin bussiin, joka kuljettaisi minut valokuvausopintoihin toiseen kylään. Valokuvaus toi ja tuo edelleen kaipaamaani merkityksellisyyttä elämääni. Se ja luonnon kauneuden tarkastelu ovat turvasatamiani, joihin voin aina palata heikkonakin hetkenä.
Ikigain käsite sisältää viisi peruspilaria:
1. Aloita pienesti
2. Vapauta itsesi
3. Harmonia ja kestävyys
4. Iloitse pienistä asioista
5. Ole läsnä tässä ja nyt
Kuulostaa aika järkevältä vai mitä? Jotten referoisi koko kirjaa (ja jotta pääsisin kohta nukkumaan), sanon vain, että jos kiinnostuit aiheesta, lue tämä kirja! Tulen varmasti muistuttelemaan itseäni näistä teemoista avaamalla teoksen aina silloin tällöin.
Hyvää yötä ja kaunista uutta viikkoa.♥ 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti